Advertisements

Λίγες σκέψεις για τον Αυτισμό…

Επέλεξα να αναρτήσω αυτή την εικόνα για να κοσμήσει το άρθρο μου. Μπορεί να μην δείχνει τίποτα άλλο παρά κάποιες λέξεις όμως το περιεχόμενο τους αξίζει περισσότερο από κάθε όμορφη εικόνα! “Autism it’s not a processing error. It’s a different operating system” που θα πει ” Ο Αυτισμός  δεν είναι ένα σφάλμα επεξεργασίας. Είναι ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα”.

Αυτό ακριβώς το νόημα θα πρέπει όλοι μας να έχουμε κατά νου όταν αναφερόμαστε στον Αυτισμό! O Αυτισμός δεν

 

είναι κάποιο “λάθος” αλλά μια “ευκαιρία”. Μια ευκαιρία να δεις το παιδί, το άτομο με Αυτισμό, ως ένα “θαύμα” κι όχι ως ένα “πρόβλημα”. Ως εδώ όλα καλά. Τί γίνεται όμως με όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι τίνουν να αντιμετωπίζουν τον Αυτισμό ως μια “αρρώστια” που χαρίζει αμέσως την ταμπέλα του “αυτιστικού” σε μερικούς ανθρώπους; Τί γίνεται με όλους αυτούς τους ανθρώπους που το πρώτο πράγμα που τους έρχεται κατά νου όταν βλέπουν ένα άτομο με Αυτισμό είναι “τί κρίμα…” νιώθωντας αμέσως μα κάποια ευγνωμοσύνη από τον Θεό που ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι όλα στη ζωή τους, τελικά, είναι μια χαρά.

Θα σας πω εγώ πως έβλεπα μέχρι και πριν από ένα μήνα τον Αυτισμό και πως τον βλέπω τώρα, 1 μήνα μετά. Ως ειδική νηπιαγωγός ο Αυτισμός για μένα σήμαινε απλά “διαφορετικότητα”. Πάντα έτσι αποκαλούσα τον Αυτισμό γιατί οι γνώσεις μου και οι εμπιρείες μου αυτό ακριβώς μου δίδασκαν κι αυτό ακριβώς, άθελα, μου επιβαλλόταν στην συνείδησή μου. Ο Αυτισμός για μένα μέχρι πρώτινος ήταν μια ευκαιρία να ρουφήξω γνώσεις γύρω από ένα θέμα που μετά λύπης μου ακούω από πολλούς ανθρώπους να το αποκαλούν “αρρώστια”.  Ένα (μόνο!) μήνα μετά ως δια μαγείας αυτή ακριβώς η οπτική μου, έχει αλλάξει! Φυσικά προς το καλύτερο. Πλέον όταν ακούω τη λέξη “Αυτισμός” έρχονται στο μυαλό μου τα μάτια ενός ξεχωριστού παιδιού που είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω πριν από ακριβώς ένα μήνα. Κι αυτή ακριβώς η χαρά που αρχίζει να ξεχειλίζει από τη ψυχή μου δεν συγκρίνεται με κανένα θεωρητικό βιβλίο και καμιά διάλεξη καθηγητή  περί Αυτισμού. Έχω μάθει να βιώνω τον Αυτισμό μέσα από τα μάτια αυτού του παιδιού και αυτό αποτελεί για μένα τη μεγαλύτερη γνώση! Αυτό όμως που με δίδαξε είναι να μην κοιτάζω τον Αυτισμό παρα μόνο το παιδί! Αν καταφέρεις να ρίξεις αυτό ακριβώς που εγώ ονομάζω “τοίχο” τότε έχεις κάνει μια πολύ καλή αρχή για να γίνεις Άνθρωπος με κεφαλαίο. Προσοχή! Εσύ μπορείς να ρίξεις αυτό τον τοίχο; Μη βιαστείς να πεις “ναι”. Προσπάθησε να αλλάξεις πρώτα τη σκέψη σου για τον Αυτισμό. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και η αρχή για μια ξεχωριστή αλλαγή του εαυτού σου.

Σημασία έχει να θέλεις να διαβάζεις ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ τα μάτια του παιδιού φτάνοντας ως τη ψυχή του, κι όχι ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ (της εικόνας του) να φτάνεις στον Αυτισμό και μέχρι εκεί να μένεις! Αυτή ακριβώς η οπτική μου, αντανακλά δύο μεγάλες μερίδες ανθρώπων, αυτούς που βλέπουν τον Αυτισμό ως μια απλά υπέροχη και αξιοθαύμαστη διαφορετικότητα, μέσω της οποίας μπορείς να αντλήσεις όμορφες γνώσεις και εμπιρείες, κι αυτούς που με πολύ λίγα “κενά” λόγια και σκέψεις βλέπουν τον Αυτισμό ως μια ευκαιρία για να πουν στον Θεό “ευχαριστώ που είμαι εγώ καλά!”.

Εγώ το λέω ΘΑΥΜΑ και ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣΘαύμα γιατί αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα μου εξιτάρει το ενδιαφέρον για να ανακαλύψω τι κρύβεται πίσω από αυτήν, μου ξυπνά έναν αέναο σεβασμό, εκτίμιση και θαυμασμό για όλους τους γονείς, αδέρφια, δασκάλους, θεραπευτές που ασχολούνται με τέτοια παιδιά και δίνουν το είναι τους για να τους δώσουν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία ζωής που τους αξίζει. Μα πάνω από όλα εγώ το αποκαλώ ΘΑΥΜΑ γιατί ακόμα και τα θαύματα (του Θεού) έτσι ακριβώς όπως τα έχουμε στο νου μας είναι σαφώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ από όλα αυτά που περιβάλλουν την καθημερινή μας ζωή. Γι ‘αυτό εξάλλου και είναι τόσο ξεχωριστά από μόνα τους! ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ γιατί μέσω αυτού του παιδιού έμαθα πρώτα να είμαι σωστός Άνθρωπος κι έπειτα σωστός επαγγελματίας κι αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που θα μπορούσε κανείς να μου δώσει!

Όλα τα πιο πάνω τα χρωστώ σ’αυτό το παιδί και στην οικογένειά του που με τον τρόπο ζωής τους με κάνουν να “πνίγομαι” από χαρά, ενθουσιασμό κι αγάπη! Τα τόσο όμορφα πράγματα που μου χαρίζει καθημερινώς αυτό το ξεχωριστό, πανέμορφο πλασματάκι,  έστω κι αν σταματήσουν να μου χαρίζονται σήμερα κιόλας, μου δίνουν απόθεμα χαράς κι ελπίδας για όλη την υπόλοιπη ζωή μου! Τον υπερευχαριστώ γι’αυτό το συναίσθημα!

Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

Nipio.net

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: