Advertisements

Κάθε αρχή και… εύκολη!

Η μετάβαση από την οικογένεια στον παιδικό σταθμό σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση είναι όμως στο χέρι σας να στεφθεί με επιτυχία!

Της Φαίης Ευθυμίου, με τη συνεργασία της παιδαγωγού προσχολικής ηλικίας και Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ κας. Ευαγγελίας Καλαϊτζή.

Πλήθος ερευνών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια συμφωνούν ότι η προσχολική ηλικία αποτελεί τη σημαντικότερη περίοδο της ζωής του ανθρώπου αφού κατά την διάρκειά της δομείται το 50% της προσωπικότητάς

μας καθώς και μεγάλο ποσοστό της συνολικής μας νόησης. «Πράγματι, αν αναλογιστεί κανείς τις επιτεύξεις, τις προσαρμογές και την κατάκτηση του περιβάλλοντος από τα 0 έως τα 6 χρόνια θα καταλήξει εύκολα στο συμπέρασμα ότι η ηλικία αυτή αποτελεί λειτουργικά τη μεγαλύτερη περίοδο της ζωής του ανθρώπου και επομένως η αγωγή που παρέχεται κατά την διάρκεια της είναι καθοριστική στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών» αναφέρει η παιδαγωγός κα. Ευαγγελία Καλαϊτζή.

Βέβαια, η πρώτη χρονιά στον παιδικό σταθμό αποτελεί σημαντική αλλαγή τόσο στη ζωή του παιδιού, όσο και της οικογένειάς του. Έντονα συναισθήματα, άγχος και ανησυχίες κυριεύουν μικρούς και μεγάλους όσο ο καιρός πλησιάζει. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

  • Οι ειδικοί συνιστούν να εφαρμόσουμε κάποιες στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε πιο εύκολες τις στιγμές του αποχωρισμού βοηθώντας ταυτόχρονα το παιδί να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να προσαρμοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται στο νέο του σχολικό περιβάλλον. Να, πώς θα τα καταφέρετε:

– Ενισχύστε την ικανότητά του να σας αποχωρίζεται αφήνοντάς το σε άτομα που εμπιστεύεστε, π.χ. στη γιαγιά ή στο σπίτι ενός φίλου, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο απουσίας σας.

– Επισκεφθείτε μαζί με το παιδί το σταθμό μία-δύο εβδομάδες νωρίτερα, ώστε να γνωρίσει το χώρο και τη νηπιαγωγό και να μην του φανούν όλα άγνωστα όταν το αφήσετε εκεί για πρώτη φορά.

-Τις πρώτες μέρες ίσως χρειαστεί να παραμείνετε μαζί του στο σταθμό ώστε να νιώσει σιγουριά. Έπειτα θα αυξάνετε σταδιακά το διάστημα απουσίας σας μέχρι να φτάσετε στον επιθυμητό χρόνο.

– Καθιερώστε μια τρυφερή ρουτίνα αποχαιρετισμού, αγκαλίτσα – φιλάκι – αντίο, χωρίς όμως να χρονοτριβείτε παρατείνοντας έτσι το άγχος του αποχωρισμού που μπορεί να νιώθει το μικρό σας.

– Εξηγήστε του πως η απουσία σας κατά το χρόνο που βρίσκεται στο σχολείο δεν πρέπει να του δημιουργεί ανησυχία και φόβο, καθώς μόλις τελειώσει εσείς θα είστε πάντα εκεί για να το πάρετε και πάλι στο σπίτι.- Δώστε του να πάρει μαζί ένα αγαπημένο αντικείμενο ανακούφισης, όπως ένα παιχνιδάκι ή ένα κουκλάκι.

– Καλέστε στο σπίτι παιδιά από την τάξη του, ώστε να αποκτήσει φίλους και να διευκολυνθεί έτσι η προσαρμογή του.

– Φροντίστε να έχετε καλή επικοινωνία με τους παιδαγωγούς, καθώς είναι ο βασικός σας σύμμαχος για μια ομαλή προσαρμογή.

– Εξηγήστε στο παιδί ήρεμα και με ξεκάθαρα μηνύματα ότι πρέπει να πάει στο σχολείο και μην υποχωρείτε σε τυχόν έντονες αντιδράσεις του.

– Μην απογοητεύεστε και μην αγχώνεστε. Είναι μεταδοτικό! Τα παιδιά συνήθως χρειάζονται από 2 εβδομάδες μέχρι και ένα μήνα για να προσαρμοστούν. Κρατήστε θετική στάση, ακόμα και αν τα πράγματα είναι δύσκολα, και αργά ή γρήγορα ο μικρός μαθητής θα εγκλιματιστεί και θα απολαμβάνει δημιουργικές ώρες στο «σχολείο».Μην έχετε ενοχές επειδή το «αφήνετε». Σκεφτείτε τα θετικά της προσχολικής αγωγής και βοηθήστε το παιδί σας να αποδεχτεί και να απολαύσει τη νέα του καθημερινότητα!

Χρήσιμη Συμβουλή:

Να θυμάστε ότι κατά τη φάση της προσαρμογής τα παιδιά μπορεί να έχουν πισωγυρίσματα σε κάποιες ήδη κεκτημένες συμπεριφορές τους, όπως να βρέχονται ενώ έχουν βγάλει τις πάνες, να αρνούνται να φάνε ή να έχουν ανήσυχο ύπνο. Μην ανησυχείτε, καθώς είναι ένα μεταβατικό στάδιο που με υπομονή και ψυχραιμία γρήγορα θα ξεπεραστεί.

Πηγή: paidimag.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: