Advertisements

Μαθήματα αγάπης από… κούνια

Στις μέρες μας, όλοι οι γονείς επιθυμούν να μεγαλώσουν συμπαθητικά και αξιαγάπητα παιδιά. Παιδιά που να ξέρουν το σεβασμό, την αγάπη, να ενδιαφέρονται για το συνάθρωπό τους και να νοιάζονται τους άλλους. Να καλλιεργήσουν τη συμπόνια, την αλληλοβοήθεια και να μοιράζονται τα παιχνίδια τους.

Αυτά τα πολύτιμα χαρίσματα μπορούν να καλλιεργηθούν από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών που αν καλλιεργηθούν σωστά θα τους μείνουν για όλη τους τη ζωή.


Διαβάζοντας άρθρα στο διαδίκτυο, σας παραθέτω ένα ενδιαφέρον άρθρο της της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία της Σοφίας Παπαγεωργίου, ψυχοπαιδαγωγού – ειδικής σε μαθησιακές δυσκολίες. 


Διδάσκοντας την…ευγένεια

Τα παιδιά που έχουν υιοθετήσει καλούς τρόπους συμπεριφοράς από μικρή ηλικία αντιμετωπίζουν λιγότερες δυσκολίες στη συνεργασία τους με γονείς, δασκάλους και φίλους.
Πότε να ξεκινήσετε: Η πρώτη βασική εκπαίδευση στους καλούς τρόπους συμπεριφοράς ξεκινάει από την οικογένεια, όταν το παιδί είναι ακόμα μικρό. Πριν ξεκινήσει δηλαδή παιδικό σταθμό ή πάει στο νηπιαγωγείο. Η προσχολική ηλικία είναι η καλύτερη περίοδος για να εμπεδώσει το παιδί κάποιους κανόνες, γιατί σ’αυτή τη φάση έχει την τάση να μιμείται τους μεγάλους. Να θυμάστε όμως ότι τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα άμεσα. Μπορεί να εκπαιδεύουμε ένα παιδί στα τέσσερα και στα πέντε για να δούμε αποτελέσματα στα έξι και στα επτά. Γι αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή.
Πώς να το μάθετε:
 • Οι καλοί τρόποι είναι ένας πολύ… χειροπιαστός τρόπος για να δείξει ένα μικρό παιδί ότι σέβεται τους άλλους. Μόλις αρχίσει να πλουτίζει το λεξιλόγιό του μπορεί να αρχίσει να λέει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ». Εξηγήστε του ότι είστε πιο πρόθυμοι να το βοηθήσετε όταν είναι ευγενικό μαζί σας και δεν σας αρέσει όταν σας δίνει διαταγές. Καθιερώστε σαν συνήθεια να συστήνετε το παιδί σας ακόμα κι αν είναι μωρό κάθε φορά που συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά.
 • Παροτρύνετε το παιδί σας να χαιρετάει φίλους και συγγενείς όταν έρχονται κι όταν φεύγουν ακόμα κι όταν είναι μηνών κάνοντας «γεια σου» με το χεράκι του.
 • Από μικρή ηλικία συνηθίστε να επαναλαμβάνετε τη λέξη «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» όχι μόνο με τους ξένους αλλά και μεταξύ των μελών της οικογένειας.
 • Ενθαρρύνετε το μικρό σας να έχει καλούς τρόπους όχι μόνο με τους μεγάλους αλλά και με τα συνομήλικα παιδάκια.
 • Επαναλαμβάνετε κανόνες όπως: «τρώμε με το πιρούνι», «σκουπιζόμαστε με τη χαρτοπετσέτα μόλις φάμε», «βάζουμε μπροστά το χεράκι όταν βήχουμε» κ.λπ. γιατί αποτελούν καλά εφόδια για την κοινωνικοποίηση του παιδιού.
 • Μην ξεχνάτε, εμείς είμαστε το πρότυπο: Φυσικά το να είστε πρώτοι εσείς ευγενικοί με το παιδί αξίζει όσο χίλιες εξηγήσεις. Αν εσείς λέτε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» με κάθε ευκαιρία, θα μάθει ότι οι λεξούλες αυτές είναι αναπόσπαστο μέρος της σωστής επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους.
 

…συμπόνια

 • Η επιστήμη λέει ότι τα παιδιά που διδάσκονται από τους γονείς τους να νοιάζονται για τους άλλους μοιράζονται πιο αρμονικές σχέσεις με τους γύρω τους ως ενήλικες.
  Πότε να ξεκινήσετε: Ένα μωράκι μπορεί να βάλει τα κλάματα αν δει ένα άλλο να κλαίει. Δεν ξέρουμε όμως αν το κάνει λόγω μίμησης ή επειδή πραγματικά συμπάσχει μαζί του. Στην ηλικία των δύο θ ανακαλύψετε ότι το παιδί σας αρχίζει να εκφράζει την τρυφερότητά του μέσα από το παιχνίδι του. Μπορεί για παράδειγμα να το δείτε να φροντίζει την κούκλα του ή ένα λούτρινο ζωάκι (κάνει ότι το ταΐζει, ότι το σκεπάζει κ.λπ). Τα τρίχρονα και τετράχρονα παιδάκια είναι αλήθεια δεν αποτελούν μοντέλα…. αλτρουιστικής συμπεριφοράς. Και αυτό είναι φυσιολογικό αφού στην ηλικία αυτή δεν είναι ακόμα αναπτυξιακά έτοιμα να μάθουν να ενδιαφέρονται για τους άλλους ανθρώπους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς οι γονείς δεν πρέπει (να προσπαθούμε) να τα μάθουμε με κάθε ευκαιρία. Αν για παράδειγμα το παιδάκι σας χτυπήσει ένα άλλο πρέπει να του πείτε: «το παιδάκι πονάει όταν το χτυπάμε, πρέπει να το αγγίζεις πολύ απαλά, να κάπως έτσι! Πώς σε κάνει να νιώθεις αυτό»;
  Πώς να το μάθετε:
  • Η άμεση ανταπόκριση στο κλάμα του είναι το πρώτο μάθημα συμπόνιας που δίνετε στο μωρό σας. Με αυτό τον τρόπο το διδάσκετε ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί.
  • Όταν το παιδί σας μιλάει να το κοιτάτε στα μάτια και να το ακούτε προσεχτικά.
  • Δείξτε ενδιαφέρον για τα παιχνίδια ρόλων ενθαρρύνοντάς το να φροντίσει την κούκλα του, το λούτρινο αρκουδάκι του ή ακόμα κι εσάς.
  • Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον όταν το παιδί σας κλαίει, όταν είναι στενοχωρημένο ή απογοητευμένο, χωρίς όμως να δραματοποιείτε τις καταστάσεις.
  • Μην διστάζετε να φανερώσετε κι εσείς τον πόνο σας κάποιες φορές. Αν χτυπήσατε, πείτε: «Αουτς, αυτό πόνεσε».


…γενναιοδωρία
 
Τα μικρά παιδιά σκέφτονται πρώτα απ όλα τον εαυτό τους. Δίνουν μεγάλη σημασία στην ιδιοκτησία και για αυτό δεν μοιράζονται εύκολα τα πράγματά τους. Εμείς νομίζουμε ότι ένα παιχνίδι είναι απλά… ένα παιχνίδι – μια πλαστική κούκλα ή ένα αυτοκινητάκι. Κι όμως, ολόκληρη η ταυτότητα του παιδιού είναι «κλειδωμένη» μέσα σε αυτό. Εσείς έχετε πλήθος από ευκαιρίες για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει μερικές γενναιόδωρες πράξεις. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να εστιάσετε αρχικά στο μοίρασμα.
 
Πότε να ξεκινήσετε: Μετά τα τρία το παιδί αρχίζει να καταλαβαίνει ότι κάτι θα επιστρέψει στην κατοχή του και θα εξακολουθεί να είναι δικό του ακόμα κι αν το αποχωριστεί για λίγο.
 
Πώς να το μάθετε: 
 • Από την ηλικία των 10 μηνών και μετά παίξτε το παιχνίδι του πάρε-δώσε με το παιδί σας π.χ. δώστε του τα κλειδιά σας, ζητώντας του να σας τα δώσει πάλι πίσω.
 • Χρησιμοποιήστε από νωρίς λέξεις όπως «Τα κλειδιά της μαμάς», «Το αυτοκίνητο του μπαμπά», «Η μπάλα της αδερφούλας σου», «Το παιχνίδι του Κωστάκη».
 • Ο χρόνος δανεισμού στην αρχή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομος. Συμφωνείστε να δώσετε το παιχνίδι του για λίγο σε κάποιο παιδάκι και μετά επιστρέψτε το πάλι στο παιδί σας. Τονίστε το γεγονός ότι το αντικείμενο επέστρεψε στο παιδί: «Είδες; Σου το έδωσε πίσω».
 • Παροτρύνετε το παιδάκι σας στις φιλικές συγκεντρώσεις να μοιράσει εκείνο στους φίλους του μπισκότα, καραμέλες ή δωράκια αποχαιρετισμού αντί να το κάνετε εσείς.

… δικαιοσύνη

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι παιδιά που διδάσκονται από νωρίς τις αρχές της δικαιοσύνης είναι λιγότερο επιθετικά, έχουν λιγότερο θυμό όταν δεν περνά το δικό τους και διαχειρίζονται καλύτερα το αίσθημα της ματαίωσης.
 
Πότε να ξεκινήσετε: Στα τρία το παιδί αρχίζει να γίνεται λιγότερο εγωκεντρικό καθώς καταλαβαίνει ότι και οι άλλοι άνθρωποι είναι σημαντικοί. Επίσης, μετά τα τρία το παιδί αποκτά την ικανότητα να γενικεύει. Διαπιστώνει λοιπόν ότι οι κανόνες που ισχύουν μέσα στην οικογένεια εφαρμόζονται και στον ευρύτερο κόσμο γύρω του π.χ. στον παιδικό σταθμό ή στην παιδική χαρά.
Πώς να το μάθετε:
  • Μην κάνετε διακρίσεις ανάλογα με το φύλο ή την ηλικία στα αδερφάκια σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
  • Ανταποκριθείτε στο παιδί σας με σεβασμό στην προσωπικότητα και το ταμπεραμέντο του. Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια.
  • Παροτρύνετε όλα τα μέλη της οικογένειας (ακόμα και τα πιο μικρά) να συμμετέχουν σε κάποιες δραστηριότητες π.χ. στρώσιμο τραπεζιού ή συμμάζεμα.
  • Όταν κάποιος ρωτάει κάτι το παιδί σας μην απαντάτε εσείς για λογαριασμό του. Αφήστε το ν απαντήσει εκείνο χωρίς να περιορίζετε τον αυθορμητισμό του.
  • Φροντίστε από μικρή ηλικία να το μάθετε να περιμένει τη σειρά του.
  • Μην υποτιμάτε την αξία του παιχνιδιού. Το παιχνίδι, εκτός από αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού, είναι και σημαντικό για την αναπτυξιακή του εξέλιξη. Κατανοήστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικά πράγματα από το παιχνίδι.

Πηγή: paidimag.gr 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: