Advertisements

Με μαθηματικά, λίγο μετά τη γέννηση η πρόβλεψη παχύσαρκου ενήλικα

Ένα μαθηματικό μοντέλο μπορεί να προβλέψει, κατά τη στιγμή της γέννησης, την πιθανότητα του νεογνού να εξελιχθεί σε παχύσαρκο ενήλικα, υποστηρίζουν επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και τη Φινλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Φρόγκελ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, ανέλυσαν δεδομένα για 4.000 παιδιά στη Φινλανδία και ανακάλυψαν ότι

 

είναι δυνατό να προβλέψουν ποιά βρέφη στην πορεία θα επιβαρυνθούν με παραπανίσια κιλά. Η μαθηματική εξίσωση επιβεβαίωσε την ακρίβειά της σε περαιτέρω μελέτες άνω των 2.000 παιδιών στην Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Το προγνωστικό μοντέλο, που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο (files-good.ibl.fr/childhood-obesity), ζητά από τους γιατρούς ή τους γονείς απλώς να συμπληρώσουν ορισμένα αριθμητικά στοιχεία (το δείκτη σωματικής μάζας του πατέρα και της μητέρας, το αρχικό βάρος του παιδιού, τον αριθμό των μελών της οικογένειας, το επάγγελμα της μητέρας και αν κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη) και στη συνέχεια -μέσα από ένα μαθηματικό-στατιστικό τύπο- προκύπτει αυτομάτως η πιθανότητα παιδικής παχυσαρκίας για κάθε νεογνό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέθοδός τους θα αξιοποιηθεί για να εντοπίζονται έγκαιρα τα παιδιά που έχουν υψηλό κίνδυνο παχυσαρκίας, έτσι ώστε οι οικογένειές τους να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί επιδεινούμενο πρόβλημα παγκοσμίως (ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες) και βασική αιτία για την εμφάνιση πρώιμου διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς επίσης καρδιαγγειακών παθήσεων.
«Το τεστ χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο, δεν συνοδεύεται από κανένα εργαστηριακό τεστ και δεν κοστίζει τίποτε», τόνισε ο Δρ Φρόγκελ και πρόσθεσε ότι η εξίσωση βασίζεται σε ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία, αλλά είναι η πρώτη φορά που όλοι αυτοί έχουν συνδυαστεί με τέτοιο τρόπο σε ένα απλό «εργαλείο» πρόβλεψης. Η έως τώρα εμπειρία χρήσης του προγνωστικού μοντέλου δείχνει ότι το 20% των βρεφών, τα οποία προβλέπεται να έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, είναι αυτά που αποτελούν τελικά το 80% των παχύσαρκων παιδιών.

«Όταν ένα παιδί γίνει παχύσαρκο, είναι μετά δύσκολο να χάσει κιλά, γι’ αυτό η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη στρατηγική και πρέπει να ξεκινά όσο γίνεται νωρίτερα», δήλωσε ο Βρετανός καθηγητής. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο μία στις δέκα περιπτώσεις παχύσαρκων παιδιών οφείλεται σε γενετικές αιτίες, συνήθως σε σπάνιες μεταλλάξεις που επηρεάζουν σοβαρά την όρεξη. Γενετικά τεστ που θα εντοπίζουν αυτούς τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου, επίσης από τη στιγμή της γέννησης, αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια, καθώς το κόστος ανάλυσης του γονιδιώματος μειώνεται συνεχώς χάρη στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Πηγή: karfitsa.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: