Advertisements

10 τρόποι για να ενισχύσουμε το Λόγο του παιδιού μας

10 τρόποι για να ενισχύσουμε το Λόγο του παιδιού μας,  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού!

kalokairi-paidia

1. Παίξτε με το παιδί σας το παιχνίδι των ερωτήσεων. Καθίστε πλάι στο παιδί και κάντε ερωτήσεις, προκειμένου να κατανοήσει έννοιες και λεξιλόγιο. Π.χ. «Εγώ είμαι η μαμά, εσύ είσαι το παιδί. Τι είσαι, αγόρι ή κορίτσι;» Οι ερωτήσεις μπορούν να αφορούν οποιαδήποτε κατηγορία λέξεων: μέσα μεταφοράς, φρούτα, λαχανικά, σωματογνωσία, έπιπλα κ.λ.π.)

2. Διαβάστε, μαζί με το παιδί, όσα περισσότερα βιβλία μπορείτε. Επιλέξτε εικονογραφημένα βιβλία με έντονα χρώματα, ώστε να παρακινήσουν την περιέργεια του παιδιού και διαβάστε αργά το παραμύθι, εξηγώντας το με απλά λόγια, όταν χρειάζεται. Περιγράψτε τις εικόνες του βιβλίου και

 

ζητήστε από το παιδί να κάνει το ίδιο μετά από εσάς. Κάντε του ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία που διαβάσατε ή ζητήστε να κατονομάσει πρόσωπα και αντικείμενα της αφήγησης. Ενθαρρύνετε το παιδί να μαντέψει τη συνέχεια του παραμυθιού.

3. Φτιάξτε το δικό σας βιβλίο- άλμπουμ κόβοντας εικόνες από περιοδικά και εφημερίδες ή φωτογραφίες της δικής σας συλλογής. Είναι μια ευκαιρία το παιδί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του. Προτιμήστε να συλλέξετε, κυρίως, αντικείμενα που δεν είναι γνωστά στο παιδί, αλλά έχουν λειτουργική σημασία μες στην καθημερινότητά του και μιλήστε για τη χρήση τους. Συνδυάστε τη θεωρία με την πράξη, αναζητώντας τα αντικείμενα αυτά μέσα στο σπίτι.

4Ενισχύστε το τραγούδι! Βρείτε τραγούδια που αρέσουν στο παιδί και τραγουδήστε μαζί του, βοηθώντας το να μάθει την έννοια της ομοιοκαταληξίας, να καλλιεργήσει την ικανότητα της αποστήθισης, να βελτιώσει την εστίαση, την πειθαρχία και παράλληλα, να ψυχαγωγηθεί. Συνοδέψτε τους στίχους του τραγουδιού με κινήσεις του σώματος. Είναι σημαντικό μέσω του τραγουδιού να ενισχύσουμε τη συγκέντρωση του παιδιού, αλλά και την οπτική επαφή. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας κοιτάζει στα μάτια και να συμπληρώνει το στίχο, όταν εσείς τον «ξεχνάτε»!

5. Κινηθείτε στο χώρο του σπιτιού και όχι μόνο, μιλώντας στο παιδί για το οτιδήποτε κάνετε. Είναι σημαντικό να εξηγούμε στο παιδί όσα παρατηρεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα με το αν τα κατανοεί πλήρως ή όχι. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την κατανόηση, την κριτική σκέψη, τη λογική, το λεξιλόγιο και την περιέργεια του παιδιού. Κατονομάστε χρώματα, αριθμήστε αντικείμενα και κατηγοριοποιήστε τα.

6. Χρησιμοποιήστε την τηλεόραση ως μέσο εκπαίδευσης. Ανατρέξτε σε προγράμματα που θα ήταν ενδιαφέρον και ακίνδυνα για το παιδί και παρακολουθώντας τα μαζί ζητήστε να σας εξηγήσει τι συμβαίνει, να περιγράψει εικόνες γιατί εσείς «δε βλέπετε πολύ καλά» ή ακόμα και να μαντέψει τη συνέχεια του έργου.

7. Φτιάξτε κολάζ για τον τοίχο του δωματίου του παιδιού και κολλήστε πάνω εικόνες- φωτογραφίες που θα ερμηνεύουν εκφράσεις, συναισθήματα και καταστάσεις που κρίνετε σημαντικά για την εκπαίδευση του παιδιού σας. Μιλήστε για αυτά και ζητήστε από το παιδί να μιμηθεί κάθε εικόνα από αυτές. Μια καλή ιδέα, επίσης, είναι να επιλέξετε δυο- τρία  χρώματα κολάζ, που το καθένα από αυτά θα απεικονίζει και διαφορετική κατηγορία αντικειμένων- εννοιών, όπως για παράδειγμα το κίτρινο κολάζ ομαδοποιεί τα φρούτα, το κόκκινο κολάζ τα συναισθήματα, το πράσινο κολάζ τις εποχές κ.λ.π.

8. Φτιάξτε τη δική σας ιστορία με προσωπικές σας φωτογραφίες. Επιλέξτε μια δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα, «πώς φτιάχνουμε ένα τοστ» και βγάλτε φωτογραφίες βήμα- βήμα όσα κάνετε. Εκτυπώστε τις φωτογραφίες και αν θέλετε πλαστικοποιήστε. Στη συνέχεια, το παιδί μπορεί να τις τοποθετήσει στη σωστή σειρά και να φτιάξει μόνο του την ιστορία. Η διαδικασία αυτή λέγεται Σειροθέτηση Εικόνων, πρόκειται για ακολουθίες γεγονότων και ενισχύει τη λογική σκέψη, την ιεράρχηση γεγονότων, τη φαντασία, το χωροχρονικό προσανατολισμό και την προφορική έκφραση.

9. Εκπαιδεύστε το παιδί σας με περιβαλλοντικές δραστηριότητες στην παραλία. Μαζέψτε βότσαλα για χειροτεχνίες, μιλήστε για την άμμο, η οποία αποτελείται από μικρές  μικρές πετρούλες, παρατηρήστε τη θάλασσα και συζητήστε με το παιδί πώς σχετίζεται με τον άνεμο και πώς δημιουργούνται τα κύματα. Χτίστε πάνω στην υγρή και τη στεγνή άμμο, εξηγώντας σε τι διαφέρουν, και διακοσμήστε τα «κτίσματά» σας με αντικείμενα που μπορείτε να βρείτε στη θάλασσα. Μιλήστε στο παιδί για το παλιό ηλιακό ρολόι: Τοποθετήστε ένα ξυλαράκι κάθετα στην άμμο, παρατηρώντας τη σκιά που σχηματίζει πάνω της και παρακολουθήστε την, καθώς περνάει η ώρα. Μιλήστε για το μήκος της σκιάς που μεγαλώνει, καθώς περνά η ώρα και ο ήλιος δύει.

10. Τέλος, δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας. Μη φοβάστε να αναλάβει ευθύνες. Ζητήστε του να εκτελέσει απλές οδηγίες και να έχει την ευθύνη των πράξεών του. Βοηθήστε το παιδί σας να «χτίσει» ισχυρή προσωπικότητα και να μην εγκαταλείπει τις προσπάθειές του, όταν δυσκολεύεται. Μην το τιμωρείτε σε περιπτώσεις που αποτυγχάνει, αλλά δείξτε το σωστό τρόπο και δώστε την ευκαιρία στο παιδί να προσπαθήσει ξανά, όσον το δυνατόν πιο αυτόνομα γίνεται.

Με εκτίμηση, Π.Α.

Πηγή: paidi-logotherapeia.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: