Advertisements

O μαύρος σκύλος του μυαλού μας!

5833_390705544367865_1899631021_n

Κάποτε, είχα διαβάσει πως ο άνθρωπος σκέφτεται περισσότερο απ’όσο αναπνέει. Θυμάμαι γέλασα. Ίσως επειδή δεν μπόρεσα να το πιστέψω. Ίσως επειδή τα τότε δεδομένα της ζωής μου δεν μου επέτρεπαν να το κατανοήσω. Ποιός ξέρει; Μα ο άνθρωπος μεγαλώνει κι αλλάζει. Και μαζί του αλλάζουν όλα! Έπρεπε να μεγαλώσω μερικά χρόνια για να καταφέρω να πείσω τον εαυτό μου πως τελικά ολόκληρη η ζωή μας είναι αποτέλεσμα των σκέψεών μας.

Πόσες φορές δεν έρχεται μια κακή σκέψη στο μυαλό μας και μας πανικοβάλει; Πόσες φορές δεν νιώσαμε τη καρδιά μας να χτυπάει δυνατά από άγχος, ανασφάλεια, φόβο; Κάθε άνθρωπος έχει σκέψεις, άλλοτε καλές κι άλλοτε κακές. Αυτή είναι η φύση μας και ποτέ δε θα πάψουμε να

σκεφτόμαστε. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το μυαλό μας γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα και καταφέρνει, πολλές φορές άσκοπα ή/και άδικα, να μετατρέψει μια καθαρά αγνή κι απλή σκέψη σε πονηρή και καχύποπτη. Αν επιτρέψεις στο μυαλό να κάνει συνέχεια αυτή τη μετατροπή, εγγυημένα κοιτώντας τον εαυτό σου στον καθρέφτη μετά από καιρό, θα συνειδητοποιήσεις πόσο λάθος δρόμο έχει πάρει η ζωή σου, πόσο κενή έχει μείνει η ψυχή σου, πόσο αβοήθητο έχει μείνει το μυαλό και το κορμί.

Το μυαλό κινεί τα πάντα γύρω μας, αυτό πρέπει να φροντίσουμε κι αυτό να αλλάξουμε. Αν κάποιος που αγαπάς σου μιλήσει απότομα ή θυμωμένα, θα κάνεις την εξής πρώτη σκέψη (ίσως κι άθελα καμιά φορά): «τί του έχω κάνει, γιατί μου μιλάει έτσι; με ποιο δικαίωμα;». Αυτή είναι και η αρχή της μετατροπής των σκέψεων. Το μυαλό αρχίζει να αναβράζει και να κοχλάζει αρνητικά αισθήματα. Και τελικά έρχεται ο θυμός για να πλημμυρίσει με άσχημες λέξεις το στόμα. Κάπως έτσι αρχίζουν και οι μεγαλύτεροι καυγάδες, οι πιο δύσκολες απογοητεύσεις, οι πιο πικρές παρεξηγήσεις.

Για να το πάρουμε ξανά απ’ την αρχή… Κάποιος που αγαπάς σου μιλάει απότομα, σε κοιτάει και περιμένει μια κάποια απόκριση. Μείνε για λίγο σιωπηλός. Μην βιαστείς να απαντήσεις. Κοίταξε τόν. Σκέψου! Σκέψου ποιο είναι το κίνητρο αυτού του ανθρώπου, ποιος είναι ο λόγος του θυμού του, τι έχει προϋπάρξει, τι τον βασανίζει. Μήπως έχει περάσει πολλά κι έχει κουραστεί να κάνει υπομονή; Μήπως νιώθει πίεση για κάτι; Ανασφάλεια, απογοήτευση; Μήπως έχει παρεξηγήσει πράγματα κι έχει ανάγκη να πιάσετε το νήμα απ’την αρχή; Ίσως χρειάζεται εξηγήσεις, απαντήσεις, διευκρινήσεις; Μήπως τον έχεις πληγώσει και πρέπει να απολογηθείς; Σκέψου! Αυτή είναι η αρχή της μετατροπής των σκέψεων. Το μυαλό μετατρέπει κάθε άσχημη λέξη που ειπώθηκε, κάθε κακή σκέψη του μυαλού σε καλοπροαίρετη. Φρόντισε να πάρεις μια βαθιά ανάσα, ντύσε τη φωνή σου βελούδινα, μίλα χαμηλόφωνα, αργά και καθαρά. Κοίταζε τον άνθρωπο που αγαπάς στα μάτια και μην σκεφτείς ποτέ να κάνεις μορφασμούς (κι αυτά κακή σκέψη είναι!). Ξεκίνα να μιλάς λέγοντας «θες να μου εξηγήσεις από την αρχή τί έχει συμβεί/θέλεις να μου πεις πως νιώθεις;». Αφού βεβαιωθείς πως ο άλλος έχει καταλάβει τις καλές σου προθέσεις κι έχει κατέβει κι αυτού ο θυμός του ένα σκαλάκι κάτω, παρατήρησε τα μάτια του. Θα δεις πως το πρόσωπο αρχίζει σιγά σιγά να «μαλακώνει». Μαζί και η ψυχή!  Μετακίνησε το σώμα σου λίγο πιο κοντά του, πες με αγάπη «μίλα μου, μπορείς να βασίζεσαι σε μένα, θα βάλω τα δυνατά μου να σε βοηθήσω» και μείνε για λίγο σιωπηλός. Η αγάπη μόλις έχει ρίξει τη χρυσόσκονή της κι ετοιμάζεται για τη μεγάλη βοήθεια. Ίσως χρειαστεί να μη μιλήσεις για αρκετά λεπτά, μπορεί και ώρες ή και μέρες. Δεν έχει σημασία πόσο θα περιμένεις φτάνει να μείνεις σιωπηλός. Μην πιέσεις ποτέ κάποιον να σου πει τί αισθάνεται. Ίσως του είναι τρομερά δύσκολο, στην κατάσταση που βρίσκονται οι λογισμοί και το θυμικό του, να εξωτερικεύσει τις όποιες ανησυχίες του, τον πόνο του, τους φόβους του. Τώρα πια ξέρει πως υπάρχει η αγάπη σου, ξέρει πως είσαι εκεί και πως θα βάλεις τα δυνατά σου για να γίνει αυτός καλά. Αυτό και μόνο αρκεί και περισσεύει. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο, το καλύτερο σωσίβιο που μπορείς να χαρίσεις σε κάποιον που νιώθει να βυθίζεται.

Από την συγκατάθεση με τον εαυτό ξεκινάνε όλα! Κανένα κακό δεν θα κάνεις εάν πρώτα δεν το έχεις συμφωνήσει με τον εαυτό σου. Λίγα είναι τα κακά, λίγες είναι οι αμαρτίες που κάνουμε επειδή είμαστε αφηρημένοι ή επειδή είμαστε απρόσεκτοι. Τις πιο πολλές φορές έχουμε συμφωνήσει με τον εαυτό μας να κάνουμε το κακό, και το κάνουμε. Έπειτα δεν κατανοούμε τις πράξεις μας, δεν απολογούμαστε, το επαναλαμβάνουμε. Η κακή σκέψη είναι σαν ένας δολοφόνος που πλησιάζει το σπίτι σου. Αν σου κτυπήσει την εξώπορτα του κήπου κι εσύ του ανοίξεις θα πλησιάσει όλο και πιο πολύ και θα χτυπήσει και την πόρτα του σπιτιού σου. Αν την ανοίξεις κι αυτή, έχεις πια χαθεί. Μην αφήνεις τη κακή σκέψη να πιάνει ρίζες μέσα σου, μην επιτρέπεις να σε κυριαρχεί και να σε αποδυναμώνει. Δυνάμωσε τη ψυχή, πες όχι στον κακό λογισμό!

Δεν είναι εύκολο, το ξέρω! Θέλει εξάσκηση, απόφαση κι υπομονή, πολλή υπομονή! Να μάθεις να ‘σαι ξύπνιος, μην είσαι αφηρημένος, μη σε βρίσκουν οι σκέψεις αδύναμο και σε λυγίζουν. Μην σκέφτεσαι πολύ, μην σκέφτεσαι διάφορα, μην σκέφτεσαι έμμονα. Άσε τις σκέψεις-σκουπίδια έξω από ‘σένα και συγκεντρώσου στο πως να καταφέρεις να μετατρέπεις τις κακές σκέψεις σε καλές. Ε, πώς να το κάνουμε;! Δε συμμαζεύεται εύκολα το μυαλό όταν όλη τη μέρα τρέχει και μαζεύει σαβούρα και σκουπίδια.

Το μυαλό ποτέ δεν σταματά να δουλεύει! Άλλοτε μοιάζει να περπατάει, άλλοτε να τρέχει σε αγώνα δρόμου. Πάντως ποτέ δεν σταματάει. Θέλει τροφή. Δώσε του καλά. Όσα έχεις, όσα μπορείς να φτιάξεις, όσα βρεις. Έτσι δεν μένει χώρος για τα άσχημα. Όπως λέει και μια Ινδική παροιμία, αν βάλεις έναν ελέφαντα μέσα σ’ένα δωμάτιο, δεν θα χωράει τίποτα άλλο. Υπερβολικό μα τόσο πραγματικό!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από ένα κλειστό μυαλό. Έχει έρθει η ώρα να βρεις επιτέλους αυτό το κλειδάκι που έχεις κρύψει. Δεν θέλει κρικέλια το μυαλό, μήτε αλυσίδες και κλειδαριές. Αέρα θέλει. Άσε ένα παραθυράκι ανοιχτό να μπαίνει φως κι αέρας. Επίτρεψέ του να αμφιβάλλει, να συσχετίζει, να συνδυάζει, να…σκέφτεται! Γιατί όποιος σκέφτεται, ποτέ δεν φυλακίζεται! Κοίταξε τον εαυτό σου, το σώμα, τη ψυχή σου. Συγχώρεσε τα λάθη σου, κατανόησε τα πάθη, την οργή, τις αδυναμίες σου. Κάνε χώρο να ‘ρθουν καινούρια πράγματα, διαφορετικά. Μην φοβάσαι, δεν θα σε αλλάξουν, δεν θα σε μετατρέψουν σε κάποιον που δεν θες. Τα πάντα μέσα μας αλλάζουν όταν και όπως τα θέλουμε εμείς. Κανείς δεν θα αναγκάσει το μυαλό σου να μην φοβάται, να μην αγχώνεται. Κανείς δεν θα καταφέρει να σε ηρεμήσει όταν σε βρει ο πανικός αδύναμο. Αν δεν βγάλεις τσεκούρι και σπαθί φίλε να σπάσεις το λαβύρινθο των σκέψεών σου, εκεί θα σε βρούνε μετά από χρόνια. Ένα καταπονημένο, μοναχικό, γέρικο ανθρωπάκο!

Διαβάζεις αυτό το κείμενο άρα βρίσκεσαι στο παρόν. Άσε το παρελθόν πίσω. Κλείδωσε το στο πιο όμορφο μπαούλο σου και μην αφήσεις κανέναν να το βλάψει. Κράτησέ το ανέπαφο. Αυτή είναι η κληρονομιά σου. Κάθε φορά που θα λυγίζεις, θα φοβάσαι, θα χαμογελάς, θα ελπίζεις, θα θυμάσαι πόσα έζησες, πόσα κράτησες, πόσα αγάπησες. Μέσα εκεί θα κρατάς σαν φυλαχτό όσα η καρδιά θυσίασε, για όσα η ψυχή έκλαψε πολύ, για όσα ο νους έκανε πραγματικότητα. Μην πετάς τίποτα, μην ξεχνάς τίποτα. Είναι αμαρτία να ξεχνάς! Το χρωστάς σ’ ό,τι βαθιά αγάπησες, σ’ ό,τι ακόμα αγαπάς, σ’ ό,τι…για πάντα θα αγαπάς!

 

Εξάσκηση θέλει, τίποτα άλλο. Να, κοίτα…: 

*Χαμογέλα! Αυτό θέλει η ζωή. Τράβηξε τις κουρτίνες να μπει το φως, άνοιξε τα παράθυρα να νιώσεις τη ζωή, κλείσε για λίγο τα μάτια και χαμογέλασε. Η ζωή είναι όμορφη φτάνει να θυμάσαι πως σου δίνει πάντα όσα εσύ της δίνεις.

*Ο Θεός δεν σε ξεχνά! Είναι πάντα εδώ, κοντά σου. Δεν τον βλέπεις μα τον αισθάνεσαι. Δεν θα σ’αφήσει ποτέ, ούτε για μια στιγμή, να χαθείς. Σε αγαπά και σε δυναμώνει. Ναι, αυτό κάνει, σε δυναμώνει. Σου στέλλει δυσκολίες για να σε διδάξει πως μόνο οι δυνατοί τα καταφέρνουν. Μόνο οι δυνατοί αντέχουν τα δύσκολα. Κανείς δε γεννιέται δυνατός, ο Θεός μας κάνει.

*Όταν κάτι τραγικό σου συμβεί, μη βιαστείς να τα βάλεις μαζί Του γιατί δυο πράγματα πρόκειται να συμβούν: είτε θα σε αρπάξει λίγο πριν πέσεις, είτε θα σε μάθει να πετάς. Κάνε υπομονή, μην τα παρατάς, μην λυγίζεις. Παλεύουμε μόνο μ’ότι αντέχουμε κι αξίζουμε και τίποτα περισσότερο. Αν προσπαθήσεις να παλέψεις με θεριά, θα σε κατασπαράξουν. Αυτά ασ’τα στο Θεό. Αυτός ξέρει! Εσύ επίγεια να πολεμάς, ανθρώπινα, αληθινά.

*Να δίνεις δυο και τρεις και εκατό ευκαιρίες αν αυτό χρειάζεται, αν αυτό πρέπει για να βοηθήσεις κάποιον.

*Μην βάζεις το κακό με το μυαλό, να δίνεις πάντα χώρο στο καλό. Να ΣΥΓΧΩΡΕΙΣ! Μεγάλη αρετή η συγχώρεση. Λένε πως μόνο οι δυνατοί άνθρωποι μπορούν να συγχωρούν. Κι έχουν δίκαιο. Αν δεν συγχωρέσεις πως θα κάνεις χώρο στην αγάπη;

*Να δικαιολογείς τους άλλους, μην τους αποπαίρνεις, μην τους κατακρίνεις. Όχι πριν περπατήσεις δύο βήματα μέσα στα δικά τους παπούτσια. Σκέψου πως η ζωή μπορεί κάποτε να σε φέρει στη δική τους θέση. Ίσως κι εσύ να κάνεις το ίδιο, ίσως κι εσύ να σκεφτείς το ίδιο.

*Μην παίρνεις αποφάσεις εν βρασμώ. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα έχουν γίνει εν βρασμώ ψυχής! Να ξεσπάς, μην πνίγεις τον θυμό σου. Βρες έναν τρόπο, όποιον θες εσύ, και κάν’το. Μην το αναβάλλεις, μην το ξεχνάς. Αν δεν το κάνεις κινδυνεύεις να καείς από τη ολοδικιά σου πυρκαγιά. Δώσε τον κατάλληλο χρόνο στον εαυτό σου ξεθυμάνει και να ηρεμήσει. Έπειτα, το μυαλό καθαρίζει κι οι αποφάσεις μοιάζουν πιο ξάστερες κι από κρύσταλλο!

*Να φροντίζεις τον εαυτό σου. Να ξεκουράζεσαι, να δουλεύεις, να γυμνάζεσαι. Όσο μπορείς, όπως μπορείς. Να έχεις μέτρο. Να προσέχεις τη διατροφή σου, μην τρως αλόγιστα κι μην έχεις διατροφικά ακανόνιστες ώρες. Βάλε το πρόγραμμα στη ζωή σου. Προσοχή: Μην σε σκλαβώσει! Γύμνασε τη ψυχή! Βοήθησε την να επουλώσει τις πληγές της και μην αναμασάς τον πόνο σου! Αν κάτι σε έχει πληγώσει, κλάψε μα έπειτα πάψε. Αν δεν μπορείς, προσπάθησε. Απ’τη δειλία και την απάθεια προτιμότερη η προσπάθεια. Είναι το πιο μικρό μα πιο σημαντικό βήμα προς την καινούρια σου ζωή. Να βηματίζεις προς τα πίσω μόνο όταν πρέπει να πάρεις φόρα για να βουτήξεις στον πίνακα που έχεις ζωγραφίσει, στη ζωή που εσύ θες! Και μην ανησυχείς που προχωράς πολύ αργά, φτάνει που κινείσαι!

*Δώσε τροφή στο νου. Βρες τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο να κάνεις, τι σε ενδιαφέρει, τι σε εξιτάρει. Διάβασε βιβλία, εκπαιδεύσου, δες ταινίες, διασκέδασε, ασχολήσου με ένα άθλημα, χαλάρωσε, ηρέμησε τη ψυχή, ξεκουράσου αν πρέπει αλλά ποτέ μην τα παρατήσεις.

*Όταν νιώθεις πως δεν μπορείς να βρεις κάτι για να βοηθήσεις τον εαυτό σου που υποφέρει, μην πανικοβάλλεσαι. Χαλάρωσε και κάνε μια απλή σκέψη: «ο πόνος μου δεν είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο»! Γύρισε το βλέμμα και καθάρισε το νου. Θα δεις ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν, που θα ‘θελαν ένα χέρι βοηθείας. Γιατί δεν το προσφέρεις; Πού ξέρεις; Μπορεί τελικά μαζί με αυτόν να σωθείς κι εσύ! Δοκίμασέ το, αληθινά δουλεύει!!! Η μητέρα Τερέζα εξάλλου κάποτε είπε: «τώρα κατάλαβα γιατί ο Θεός μας έδωσε δύο χέρια. Ένα για να βοηθάμε τον εαυτό μας κι ένα για να βοηθάμε τους άλλους».

*Μην απογοητεύεσαι, μην πικραίνεσαι, μη θυμώνεις, μη μιλάς άσχημα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τα έχει ζήσει. Έτσι είναι! Κάνει κύκλο η ζωή, δεν γίνεται να ‘σαι πάντα κλεισμένος σε μια γυάλα! Όσο πιο γρήγορα το αποδεκτείς, τόσο πιο ευτυχισμένος θα ‘σαι!

*Έχε αγάπη στη καρδιά, συγχώρεση στη ψυχή, ωριμότητα στο νου, δύναμη στο σώμα.

*Μην σταματάς να ελπίζεις, να προσπαθείς, να ονειρεύεσαι!

*Ό,τι επιλέξεις να αγαπήσεις να τ’αγαπάς για πάντα, είναι δεν είναι εδώ! Ο Θεός σ’ακούει, την στέλλει την αγάπη σου, πίστεψέ το!

ΠΕΙΣΜΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑ. ΔΑΜΑΣΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΣΟΥ, ΣΗΚΩΣΕ ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΚΙ ΑΝ ΠΟΤΕ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ, ΜΗ ΞΕΧΑΣΤΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕΙΣ. ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΣ, ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΒΟΗΘΗΣΑ ΣΕ ΚΑΤΙ. 

Αμήν.

 

Άννα Ιωάννου

Ειδική Παιδαγωγός

ΒA in Early Childhood Education

MA in Special and Inclusive Education

Master of TEACCH method

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: