Advertisements

19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού (Βίντεο)

*Από Άννα Ιωάννου

Untitled-2

Η 19η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί ως η Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης του παιδιού. Είναι μια απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα από περισσότερους από 128 οργανισμούς σε περισσότερες από 50 χώρες – ανάμεσά τους και «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μια διεθνή «συμμαχία» που σκοπό έχει την ενημέρωση, πρόληψη καθώς και τη βοήθεια των ήδη κακοποιημένων παιδιών.

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας και έναν από τους βασικότερους παράγοντες παιδικής θνησιμότητας. Τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους και σπανιότερα από αγνώστους. Στην Ελλάδα, ψηφίστηκε πρόσφατα ο Νόμος 3500/2006 «Για την Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».

Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης δεν αποτελεί ένα απλό ζήτημα, αφού οι συνέπειες του έχουν διάρκεια και

επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, μετατρέπονται σε άτομα με πολλά προβλήματα προσαρμοστικότητας, παρουσιάζουν τάση για κατάθλιψη, δυσκολία να εμπιστευτούν ανθρώπους καθώς και να δημιουργήσουν αληθινές σχέσεις εμπιστοσύνης.

Οι κυριότερες μορφές κακοποίησης είναι οι ακόλουθες:
1. Σωματική κακοποίηση
2. Ψυχολογική κακοποίηση
3. Σεξουαλική κακοποίηση
4. Παραμέληση

Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα που μας δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε λίγο να τρέχουμε μέσα στην καθημερινότητά μας και να αφουγκραστούμε λίγο την πραγματικότητα. Είναι, σίγουρα,  μια καλή αφορμή να ασχοληθούμε, να θυμηθούμε, να αφουγκραστούμε τις «σιωπηλές κραυγές» των παιδιών που ζουν γύρω μας. Η παιδική κακοποίηση είναι ένα ειδεχθές έγκλημα με συνέπειες που έχουν διάρκεια μέσα στο χρόνο, ένα ύπουλο έγκλημα που μετατρέπει τα θύματα σε θύτες. Τα παιδία γίνονται, στην ουσία, θύματα ενός φαύλου κύκλου, μιας ενδοοικογενοιακής βίας η οποία βιώνεται τόσο έντονα που δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί ή και να αντιμετωπιστεί. Σίγουρα αφήνει τα σκληρά της σημάδια στις αθώες ψυχές τόσων παιδιών τα οποία ως ενήλικες μεγαλώνοντας, (και υποσυνείδητα) έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν οι ίδιοι άνθρωποι που κακοποιούν τα δικά τους παιδιά. Ένας κύκλος που ποτέ δεν σταματά. Οι πάρακάτω φωτογραφίες το δείχνουν ξεκάθαρα..

1 2 3Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σ’αυτά τα παιδιά. Εμείς όλοι οι «υπόλοιποι» έχουμε χρέος να υποδείξουμε τους ενόχους, αν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας, γιατί για όσους δεν το γνωρίζουν, η συγκάληψη είναι ποινικό αδίκημα! Τα παιδιά δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι σίγουρα ένας σάκος του μποξ για να ξεσπάσουμε. Τα παιδιά έχουν δικαιώματα και εμείς ως ενήλικες οφείλουμε να τα διασφαλίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Η σημερινή μέρα θα δώσει την σκυτάλη, καθόλου τυχαία, στην αυριανή μέρα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Ας γίνουμε όλοι μια γροθιά λοιπόν για να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο της βίας.

Δείτε τα ακόλουθα σχετικά βίντεο:

Άννα Ιωάννου

Ειδική Παιδαγωγός

B.Ed., M.Ed., PGcert

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: